Misa za hrvatske branitelje s pozivnicom

Za Dan međimurskih branitelja, služena ja sveta misa u crkvi Sv. Katarine dj.mč. u Gornjem Mihaljevcu, a vjerujemo i z svim župama u Međimurskoj županiji.  Na misu u Gornjem Mihaljevcu je došlo devet branitelja. Pitamo se javno; „Zar je za misu za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje trebala osobna pozivnica?“

Općina Gornji Mihaljevec nikada do sada nije organizirala nikakvo obilježavanje blagdana (dana) značajnih ili vezanih za branitelje. Nijedan načelnik Općine nikada do sada nije našao za shodno da priredi prijem za branitelje (ili bar predstavnike udruga branitelja). Stoga možda i ne čudi da 17.09.2021. u 07:30 sati na svetoj misi za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje nije nazočio ni Načelnik Općine, ni Predsjednica Općinskog vijeća, niti bilo koji općinski vijećnik iz vladajuće Nezavisne liste. Nazočila su samo dva oporbena vijećnika koji su ujedno i branitelji.

Općina Gornji Mihaljevec ima 164 hrvatska branitelja, na sreću nema poginulih, ali je nešto manje od 30 branitelja umrlo.  Neki od umrlih su pokopani bez državnih počasti, jer obitelji nisu znale da na to imaju pravo. Nijednom umrlom branitelju nitko od općinskih čelnika nije održao posljednje slovo prilikom ukopa, niti je Općina položila vijenac, a niti zapalila svijeće. Te nitko iz Općine nikada nije posjetio udovicu i obitelj umrlog branitelja da vidi kako žive, imaju li što za jesti.

Kako je ugodno bilo čuti riječi gradonačelnice Čakovca koje je uputila braniteljima na svečanom obilježavanju Dana međimurskih branitelja i prilikom promocije Monografije 34. inženjerijske bojne neki dan. Zahvalila je braniteljima za sve što su učinili riječima otprilike: „… da vas dragi branitelji nije bilo, ne bi ni nas danas bilo ovdje. Nikada vas nećemo zaboraviti! „  Vrijedi zapaziti i da gospođa Cividini na ta „braniteljska događanja“ nije poslala izaslanika kako neki drugi gradonačelnici i da je jedna od malobrojnih čelnika JLS u Međimurskoj županiji koja ne samo da se odazvala na sva događanja, nego je i osobno učestvovala u kreiranju i organizaciji događanja .

Umjesto priznanja i pijeteta prema hrvatskim braniteljima Načelnik Općine Gornji Mihaljevec predsjednika Društva VETERAN (dragovoljca DR i HRVI) tretira kao „personu non grata“ u Općini, verbalno ga napada kao „osobu koja blati Općinu“, te ga izbacuje sa sastanaka zbog „zločeste rasprave“ jer nije hvalio poteze i dostignuća aktualne vlasti, a na osvrte poteza općinske vlasti, Predsjednica Općinskog vijeća putem elektroničke pošte poručuje predsjedniku Društva VETERAN „Balada je završila“ što god to značilo. Ako znamo da se u žargonu „na kraju balade „ (gomilanje riječi prema nekim prijevodima drame Cyrano de Bergerac E. Rostanda »Probost ću te na kraju balade«) koristi kao prijetnja ili „konačni obračun“ , jasno da je time poručeno „stavi pinklec na rame i odlazi“ ili ?'????? da nije prijetnja nečim drugim?

Sve je to vjerojatno tranzicija u demokraciju, no zapanjuje činjenica da branitelji šute i dozvoljavaju da budu helkini u društvenim zbivanjima.  

Kada iz straha da ih se ne vidi u društvu predsjednika Društva VETERAN od 164 branitelja i dodajmo bar još toliko članova njihovih obitelji na svetu misu za poginule, umrle i nestale branitelje dođe 6 branitelja i 3 člana obitelji hrvatskih branitelja onda je vrijeme za zabrinutost.

Hrvatski branitelji su u pravom smislu riječi stvorili Općinu Gornji Mihaljevec. Mještani se sjećaju da je prilikom formiranja JLS područje današnje Općine Gornji Mihaljevec bilo u sastavu Općine Štrigova. Aktivnim lobiranjem hrvatskih branitelja, te zalaganja na najvišim tadašnjim strukturama vlasti područje Župe sv. Katarine dj. mč. je dobilo status Općine i tako je nastala Općina Gornji Mihaljevec.

Orguljistica koja je na kraju mise solo pjevanjem izvela Hrvatsku himnu to zna i vjerojatno je i zbog toga izvedba imala toliko senzibiliteta.

Pitamo javno: „Nije li mjesto Načelnika Općine i svih Općinskog vijećnika u Općini Gornji Mihaljevec bilo na svetoj misi za branitelje? Zar je za misu za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje trebala osobna pozivnica?

I za  kraj informacija da je Društvo VETERAN u inicijativi (original – pdf) koju je potpisao „čovjek koji blati Općinu“ poslanu 14.06.2021. godine Općinskom vijeću predložilo kako slijedi:

  1. Da se za prigodne obljetnice polažu vijeci i pale svijeće za umrle branitelje kod centralnog križa na mjesnom groblju.
  2. Da Općina organizira prijem za hrvatske branitelje (možebitno i članove njihovih obitelji) uz prigodni program svake godine za Dan međimurskih branitelja.
  3. Da nadalje kod ukopa posmrtnih ostataka umrlog hrvatskog branitelja s prebivalištem na području općine Gornji Mihaljevec, Općina Gornji Mihaljevec položi vijenac, te da predstavnik Općinske samouprave održi govor kod ispraćaja pokojnika.

I poruka braniteljima: AKO NE POŠTUJEMO SAMI SEBE, NEĆE NAS POŠTOVATI NITKO !

Društvo VETERAN (Ž.T.)