Srbija – sigurna kuća za ratne zločince!

Žene u crnom najoštrije osuđuju sramotnu i ciničnu odluku Apelacionog suda da nakon izdržane dve trećine kazne na uslovnu slobodu pusti osuđenog ratnog zločinca Miroljuba Vujovića. Miroljub Vujović je u sudskog postupku koji je trajao više od deceniju, osuđen na 20 godina zatvora za masakr civila na poljoprivrednom dobru Ovčara, koji su odvedeni iz Vukovarske bolnice, novembra 1991. godine.

Tom prilikom je ubijeno više od 200 ljudi. Apelacioni sud je svoju odluku obrazložio rečima da optuženi do isteka kazne neće počiniti isto krivično delo. Ovo je u najmanju ruku uvredljivo. Naravno da optuženi više neće biti u prilici da učestvuje u oružanoj agresiji na Vukovar, sem ukoliko Srbija ponovo ne misli da ide u osvajačke pohode. Naravno, pripadnici oružanih formacija Srbije više neće biti u prilici da ruše, ubijaju, pljačkaju, siluju. Srećom, to je nemoguće, jer spoljnopolitičke geostrateške okolnosti joj to onemogućavaju.

Ovom odlukom, pravosudne institucije države Srbije su još jednom pokazale da je proces suočavanja sa prošlošću na institucionalnom nivou potpuno blokiran. Ovom odlukom, pravosudne institucije države Srbije su još jednom pokazale da su spremnije da puštaju na slobodu osuđene ratne zločince, nego da protiv istih podižu optužnice i da time zadovolje pravdu za žrtve.

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu ne podiže nove optužnice, nego samo čeka da mu regionalna tužilaštva ustupe svoje. Specijalni sud u Beogradu sudskim postupcima koji traju neprimereno dugo iscrpljuje porodice žrtava i preživele. Apelacioni sud u Beogradu svojim odlukama ponižava i vređa dostojanstvo žrtava i obesmišljava i sam pojam pravde.

Žene u crnom će nastaviti svoju praksu praćenja suđenja za ratne zločine u Specijalnom sudu u Beogradu, i na taj način pre svega biti emotivna, moralna i politička podrška porodicama žrtava i preživelima – u potrazi za pravdom.

U Beogradu, 08. februar 2022.

Žene u crnom