Čiji je Park mladosti ? Otvorimo oči !

Nedavno je na facebook profilu NK Jedinstvo iz Gornjeg Mihaljevca objavljena objava kako je na slici, a par dana prije, slika nogometnog tima NK Jedinstvo na istim stranicama. Ovo je nesumnjivo, kakve god priče se pričale građanima, dokaz da se cijeli projekt „Park mladosti“ radi za potrebe velikih apetita NK Jedinstvo ili bolje rečeno predsjednika tog Kluba na što je Društvo VETERAN više puta upozoravalo. 

Na slici je razvidno da sportski kompleks nazivaju svojim? (#nasnovidom#nkjedinstvogm)

Činjenice su da NK Jedinstvo nema rješenje, niti sporazum, niti bilo kakav drugi dokument da može koristiti nogometno igralište, svlačionice i tuševe u Parku mladosti koji je u vlasništvu Općine Gornji Mihaljevec. Sve to više-manje  koriste samo oni, a plaćaju porezni obveznici Općine Gornji Mihaljevec.

Točno je da je na staroj Gmajni /Parku mladosti (koji je napravila bivša Općinska vlast) NK Jedinstvo igrao nogomet, to je bila tradicija iz vremena kada je OŠ Gornji Mihaljevec „gmajnu“ koristila za tjelesni odgoj učenika. No, vlasnik nekretnine je po osnivanju postala Općina Gornji Mihaljevec i nije bilo zakonske osnove da se iz Proračuna plaća amaterski nogometni klub, što više jer nije u vlasništvu Općine.

 Zbog skrivanja informacija od strane sadašnje Općinske vlasti, ne možemo reći točnu svotu tog troška, ali kako je javno poznato da se NK Jedinstvu u pravilu daje oko 50.000,00 kuna godišnje preko javnog natječaja za sufinanciranje projekta udruga a tome se pridodaju procijenjeni troškovi održavanja igrališta (košnja trave, obrezivanje živice, zalijevanje i poravnavanje terena), održavanje svlačionica, potrošena električna energija i voda za sve treninge i pripreme za natjecanja nesumnjivo je da Općina sufinancira NK Jedinstvo u daleko većem iznosu od prikazanih 50.000,00 kn.

Ako se Park mladosti gradi za razvoj pojedinačnih i kolektivnih sportova u Općine, ne sumnjamo da je to od općeg javnog interesa, ali u tom slučaju NK Jedinstvo nije vlasnik ničega u Parku mladosti, već je vlasnik Općina koja će morati po završetku rekonstrukcije osnovati javno trgovačko društvo za upravljanje sportskim zdanjem.

Nema studije isplativosti, pa ne možemo tvrditi hoće li se iz najma sportskih terena pokriti plaće zaposlenika ili će se i oni plaćati iz Općinskog proračuna.

O tom kada dođe vrijeme, a sad ukazujemo da se sredstva za provedbu projekta udruga mogu i moraju dodijeliti isključivo preko javnih natječaja/poziva, a isto tako i prostor (sportski tereni) za rad udruga može se dodjeljivati isključivo preko javnog natječaja, gdje najam za korištenje općinske nekretnine ne može biti bez naplate (bar simbolične).  

Uredba o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge je na snazi od 2015. godine, što znači za vrijeme mandata aktualne vlasti u Općini Gornji Mihaljevec i zar nije bilo dovoljno vremena da se ista primijeni.

Sada  na spomenutom facebook profilu NK Jedinstvo tvrdi da su to NJIHOVI poligoni tj. objekt, a javni natječaj za korištenje, ako će se davati udrugama na korištenje, još nije ni objavljen. Kada se objavi javni natječaj na njega će se moći aplicirati sve sportske udruge sa sjedištem na području Općina Gornji Mihaljevec, a to su: NK

„Jedinstvo“, NK „Bratstvo“, ŠK „Gornji Mihaljevec“, SK „6. travnja“, Sport za sve i udruga LUNA. Kome će dodijeliti i kako će se upravljati to će predložiti Povjerenstvo za evaluaciju projekta, a ako ima imalo demokracije u Općini, Općinski načelnik će prihvatiti prijedlog Povjerenstva bez utjecaja na njihov prijedlog.

Prije par dana je u nadzor radova u Parku mladosti došao predsjednik NK „Jedinstvo“ i zatekao nekoliko dječaka da igraju nogomet na pomoćnom terenu (umjetna trava i potpuno je završen objekt i ograđen), te ih je otjerao s igrališta jer zamislite nisu njega tražili dozvolu da igraju na tom terenu.  To si bili dječaci iz Gornjeg Mihaljevca, a ako pogledamo sliku NK „Jedinstvo“ vidimo da je vrlo malo igrača s područja Općine Gornji Mihaljevec, pa čak ni predsjednik toga NK ne živi na području Općine.

Kako u javnosti kolaju informacije da je glavni savjetnik Općinskog načelnika u vođenju Općinske politike upravo predsjednik NK „Jedinstvo“, nameće se pitanje nije li Općina postala talac NK „Jedinstvo“?

Naime za igranju toga, hvale vrijednog projekta bez pitanja građana, Općinski načelnik je zadužio (podigao kredit kod HBOR-a) Općinu s 11. mil. kuna. Mjesečni anuitet u slijedećih 10 godina koliko je vrijeme otplate kredita je oko 100.000 kn, što znači da svaki i tek rođeni mještanin mjesečno otplaćuje 57 kuna za otplatu kredita o kojem on nije odlučivao. Poštenje do neba, nema što !

Aktivisti NK „Jedinstvo“ su krajem prošle godine hodočastili po domovima mještana, skupljajući milodar uz marketinško dijeljenje kalendara uz pojašnjavanje kako će se sada „stranci imati čemu diviti kad prođu kroz Gornji Mihaljevec“, ali će kako se sada čini, Park mladosti biti nedostupan djeci s područja Općine, a možda i „penzićima“ kako ta ekipa naziva neistomišljenike.

Mi branitelji koji smo stvarali Općinu nećemo dozvoliti da Park mladosti ode u privatne ruke, čime bi se nagrađivati glasači. Park mladosti je projekt za opće javno dobro i mora se, ne znamo zašto već nije, osnovati javno trgovačko društvo koje će upravljati njime.

Ne može kompleksom Parka mladosti upravljati niti Općinski načelnik, a još manje predsjednik NK „Jedinstvo“.

Uzeli su nam novce, ali neće i Park mladosti !